【雅思阅读素材】香港拟取消大学非本地生资助学生名额 - 启程雅思

今天雅思阅读素材给大家带来的是双语新闻:香港拟取消大学非本地生资助学生名额  。以下是雅思阅读素材的全部内容:

据香港文汇报报道 ,非本地生来港升读大学  ,一直被部分人指责为“抢资源”  ,教育局昨日就向立法会递交文件 ,明晰非本地生与本地生学额分配的政策  。以往八大院校可最多录取20%的非本地生  ,当中包括4%为资助学额  ,16%为额外学额  。新政策将会把20%的非本地生学额一律划为核准收生指标1.5万个以外的额外学额 ,变相让供港生升大的学额由96%增加至100%  。新制将于2016-17学年起落实  ,届时收生名额将较现时增加约600个  。有升学专家及中学生代表均对政策表示欢迎;大学界人士亦认为这能令政策更清晰  ,进一步保障本地生的升学机会  。此外 ,香港教育局也表示这项政策并不会对非本地生的录取产生影响  。

The Executive Council of the Hong Kong Special Administrative Region has passed a proposal to cancel a scholarship program for non-local students for the 2016-2017 academic year.

Eight universities in Hong Kong had provided government-funded scholarships for 15,000 first-year undergraduates, including a quota of 4 percent for non-local full-time students.

The change means that 600 more local students will have a chance to be sponsored, according to a document from the Education Bureau of the Hong Kong Special Administrative Region.

The bureau said the policy change will not affect the recruitment of non-local students to Hong Kong.